Energie

Het energiebeleid moet in de eerste plaats inzetten op betaalbare energie, die duurzaam is en waarvan de bevoorrading en de (nucleaire) veiligheid verzekerd is.

Stroomonderbrekingen zijn nefast voor onze gezinnen en onze industrie. Om in de toekomst grote stroomtekorten te vermijden, is een gezonde mix van energiebronnen de beste strategie. Op slechts één vorm van energie inzetten, is niet verstandig.

Net daarom kunnen we het ons niet veroorloven om halsoverkop onze kerncentrales te sluiten. Laat er geen misverstand over bestaan: ook de N-VA is voor de afbouw van kernenergie. Maar daar moet je eerst een zorgvuldige planning voor opstellen. Dat gebeurde niet bij de vooropgestelde kernuitstap in 2025. Nu zomaar de kerncentrales sluiten, zonder volwaardige alternatieven, is onverantwoord.

De N-VA kiest voor een realistisch scenario voor de kernuitstap, tegen uiterlijk 2065. Als er keiharde garanties zijn voor de betaalbaarheid, de duurzaamheid en bevoorradingszekerheid, kan die datum vervroegen. Maar ten laatste in 2065 moet ons land zonder kernenergie kunnen.

Tot het zover is, moeten we slimmer omspringen met energie. Dat wil zeggen dat we meer dan ooit inzetten op energie-efficiëntie. De N-VA wil de Vlaming via belastingvoordelen en subsidies stimuleren om zijn huis beter te isoleren. We moedigen de keuze voor een zuinigere wagen aan en vragen om bewuster om te springen met energieverslindende apparaten. Zo bespaart de Vlaming ook flink op zijn energiefactuur.

Tegelijk investeren we verder in groene energie, zodat Vlaanderen de Europese klimaatdoelstellingen sneller bereikt.