Verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid

Voor de N-VA is verkeersveiligheid een absolute prioriteit. Elk slachtoffer in het verkeer is een drama. Voor de betrokkene, voor zijn familie én voor de samenleving.

Het aantal verkeersdoden in Vlaanderen is de laatste jaren gedaald tot 290 in 2017. Maar dat cijfer is nog te hoog. Tegen 2020 moet het zakken tot maximaal 200. Extra inspanningen op het vlak van infrastructuur en verkeersgedrag blijven dus nodig. De vernieuwde rijopleiding is daar een mooi voorbeeld van. Flitspalen, trajectcontrole, alcoholcontrole, aangepaste snelheden, vrachtwagensluizen, … Het zijn niet altijd de meest populaire maatregelen, maar de cijfers zijn duidelijk: al die maatregelen werken écht. 

Om echte stappen vooruit te kunnen zetten, moet Vlaanderen volledig verantwoordelijk worden voor het verkeersreglement en de politie. De zesde staatshervorming lost immers niets op en maakt alles nog complexer. Het verkeersreglement blijft federaal. Behalve de snelheidsbeperkingen, want die komen in Vlaamse handen. Tenzij op snelwegen, daar geldt opnieuw de Belgische wet. Bent u nog mee?