Koen Daniëls

Vlaams volksvertegenwoordiger

Koen Daniëls (°1978) is een geboren en getogen Waaslander. Hij groeide op in Vrasene (Beveren-Waas), waar zijn sociaal engagement en betrokkenheid tot uiting kwamen in de plaatselijke KSA-VKSJ en als monitor op tal van jongerenvakanties. Na zijn middelbare studies aan het Sint-Lievenscollege in Antwerpen behaalde hij in 2001 een Master in de Pedagogische Wetenschappen-onderwijsbeleid aan de KU Leuven. Het jaar nadien rondde hij de academische lerarenopleiding in Leuven met succes af. In 2013 trok hij opnieuw naar de schoolbanken om aan de Vlerick Business School een aantal managementopleidingen te voltooien.

Professioneel

Koen startte zijn professionele carrière als wetenschappelijk medewerker bij het Centrum voor Onderwijsbeleid- en vernieuwing aan de KULeuven. In 2003 ging hij aan de slag in het Technisch Instituut Sint-Carolus in Sint-Niklaas. Eerst als leerkracht en stagebegeleider in de richtingen Verzorging (BSO) en Gehandicaptenzorg (TSO), later ook als coördinator van jeugd- en gehandicaptenzorg, de veiligheidsopleidingen en het welzijnsluik van alle leerling-stagiairs.

Na de Vlaamse verkiezingen van 2009 trok hij de schoolpoort voorlopig achter zich dicht om mee vorm te geven aan het onderwijsbeleid in Vlaanderen. Als raadgever adviseerde hij de toenmalige viceminister-president Geert Bourgeois en bij uitbreiding de hele partij in alle onderwijs-gerelateerde thema’s.

Vlaams Parlement

Om ons sterk onderwijs te vrijwaren moeten we behouden wat goed is en enkel veranderen wat nodig is. We moeten investeren in scholenbouw, zorgen voor de herwaardering van technische richtingen, de kennis van het Nederlands opkrikken, de planlast verminderen en voldoende tijd voorzien om les te geven. Talent moet ontdekt worden én de lat moet hoog liggen voor iedereen. De onderwijsmiddelen moeten maximaal ingezet worden in de klas en in de school, maar niet in structuren.

Als papa van twee kinderen wil hij dat het onderwijs hen voldoende voorbereidt op het leven en op de arbeidsmarkt. Daarom engageerde Koen zich op 25 mei 2014 op de Oost-Vlaamse lijst om mee aan de kar te trekken. Omdat Lieven Dehandschutter zijn mandaat niet opnam, kon Koen enkele weken later voor de eerste keer de eed afleggen. De afgelopen vijf jaar groeide hij uit tot dé onderwijsspecialist van de partij. Daarnaast kon hij ook wegen op de dossiers die het Waasland aanbelangen, zoals de mobiliteitsproblematiek en de wateroverlast.  
Het harde werk ontging ook Het Nieuwsblad niet. De krant plaatste hem in de top drie van meest bekwame parlementsleden. Op 26 mei 2019 werd Koen vanop de derde plaats met maar liefst 19.256 voorkeursstemmen opnieuw verkozen als Vlaams Parlementslid.

Vanuit het parlement zal hij blijven trachten te bewaken dat onderwijsmiddelen worden ingezet in de klas en op school, de plek waar het moet gebeuren. Tijd om nog eens vijf jaar de handen uit de mouwen te steken!

Lokaal

Op 14 oktober 2018 behaalde de N-VA met Koen als lijsttrekker een monsterscore in zijn gemeente Sint-Gillis-Waas. Ze werd de grootste partij en maakte zo een einde aan veertig jaar absolute meerderheid van CD&V. Die voelde op voorhand de bui blijkbaar al hangen, waardoor via een voorakkoord een coalitie met de kartellijst SP.A-Groen snel beklonken was. Het signaal van de kiezer werd overduidelijk genegeerd. Koen zal de 2.350 mensen die een stem op hem uitbrachten echter niet teleurstellen en als oppositieleider het vuur aan de schenen leggen van de nieuwe coalitie.